|
|
 |
Kazimierz Dolny - forum dyskusyjne - Forum dyskusyjne Kazimierza Dolnego |
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Konto usuniete Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 11:07 pm Temat postu: film Kazimierz w roku 1920 |
|
|
pod kamerkami ktos rzucil haslo ze jest na youtube film o Kazimierzu z 1920 r.Odzszukalem i zalaczam linka zeby Wam oszczedzic kolpotow szukania
http://pl.youtube.com/watch?v=m9kbAhkNDcw
pozdr _________________ Nie lekceważ tych ni wsi ni miast
Bo w nich jest każdego z nas
cząsteczka...................... Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|

Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 275 Skąd: Zielona Dolina Wielkiej Rzeki Hudson
|
Wysłany: Czw Sty 01, 2009 10:44 pm Temat postu: |
|
|
Styku -wielkie dzięki!
Z ogromną przyjemnością obejrzałam prawie wszystkie filmy (a wciąż ich przybywa -dzisiaj dodano Spływ Dunajcem z 1932 r.) zamieszczone przez Pathe39 -naprawdę wspaniała kolekcja, którą warto obejrzeć w całości, ale może nie dziś... -jako że:
"ja pod gazem, ty pod gazem, może kiedyś innym razem, w każdym razie dzisiaj nie"... -to też tylko cytat
Dzisiaj polecam wycieczkę statkiem po Wiśle:
http://www.youtube.com/watch?v=CoYa-EkY4xE
Co się zaś tyczy samych filmów kazimierskich -prawdziwą perełką jest inspirujacy montaż muzyczno-fotograficzny;
-piękne obrazy (jest nawet ulubione okienko Beatki T -to z pelargoniami) i do tego nuty magiczne...
http://www.youtube.com/watch?v=ZdIxplDJUog _________________ "Żyję we własnym niebie,
o czystość niezależnej myśli dbam,
a dla tych co nie potrafią śmiać się z siebie
jeno śmiech ten gromki mam"... |
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 10:45 pm Temat postu: |
|
|
nie ma za co ciesze sie ze sie przydal moj link. Twoj tez jest swietny pozdr  _________________ Nie lekceważ tych ni wsi ni miast
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 4:51 am Temat postu: |
|
|
Jako "walentynkową dedykację" dla miłośników Kazimierza wklejam link do kolejnej perełki z kolekcji Pathe39 -dokumentującej obchody tradycji Wileńskich Kaziuków, które jak podaje godny uwagi tekst w zakładce filmiku:
"były prekursorem dzisiejszych Walentynek. Sprzedawano tu pierniki - serduszka, przebite strzałą, kupowane dla ukochanej w dowód przywiązania. Niektóre z nich były ozdobione zabawnymi lukrowanymi napisami-wyznaniami (oczywiście w gwarze wileńskiej i oczywiście z błędami) w stylu: "Kaziukowa serca dają, bo na złotnia mnie nie staja. Zapamiętaj sobie dzień, gdy ja mówił kocham cień", "Weronicia, moja życia, daj mnie igła, daj mnie nicia, a ja wezma serca swoja i przyszyja tam, gdzie twoja...". Były na serduszkach napisy bardziej zwięzłe, ale równie wymowne: "Całuja ciebia - moja kroszka" lub dla odmiany: "Serca moja hyc na twoja - powiedz, czy ty będziesz moja?". Zdarzały się i dedykacje ociekające krwią: "Żebysz była moja i wiecej niczyja, serca moja dratwo do twego przyszyja".
http://www.youtube.com/watch?v=rWnqRUtnfTY
Wszystkim, których serce "dratwo" przyszyte jest do Kazimierza -życzę radości z tej atypowej miłości i wspaniałego dnia!  _________________ "Żyję we własnym niebie,
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 11:41 pm Temat postu: |
|
|
bardzo nastrojowy film  _________________ Nie lekceważ tych ni wsi ni miast
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Wto Sie 18, 2009 8:04 am Temat postu: Nowe linki |
|
|
Na skutek niezdrowych rozgrywek prowadzonych na YouTube (których natury nie wypada naświetlać na kazimierskim forum) - kanał użytkownika Pathe39 uległ poważnemu skorumpowaniu. Ponieważ Jego filmy zostały w kilku krajach zablokowane, Pathe otworzył nowe konto (poprzednie będzie już wkrótce de-aktywowane) i przeniósł tam prawie całą dotychczasową filmotekę. Jako że zjawisko to dotyczy także kazimierskiego dokumentu z roku 1920, zamieszczam nowe linki odsyłające do polecanych tu poprzednio materiałów (stare linki stały się "ślepymi uliczkami"):
Kazimierz, rok 1920:
http://www.youtube.com/watch?v=w1Y-t3dbzoM
Wycieczka statkiem po Wiśle:
http://www.youtube.com/watch?v=boAlz3aDAKE
Wileńskie Kaziuki, rok 1935:
http://www.youtube.com/watch?v=6k2sZS1nA10 _________________ "Żyję we własnym niebie,
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 2:12 am Temat postu: |
|
|
A pani to taka szkrupulatna że ho ho, i na bieżąco ze wszystkiem, no nie mogie się nadziwiwszy, kurde mol. A to nie można jako tych filmików na portalu umieścić coby Kazimierz dawniej tez był pod ręka, a nie tylko bieżące fascynujące reportaże i wywiady, a? Tylko tak pytam. Zdrowia życzę i cierpliwości... |
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 2:46 am Temat postu: |
|
|
Za życzenia - zabarwione kpiarską nutą - dziękuję
Przy okazji pragnę polecić jeszcze jeden dokument, który można potraktować jako przybliżenie klimatu przedwojennego Kazimierza (choć film ten nakręcony został w Warszawie) - czyli miejsca "kolorowego współistnienia" dwóch kultur. Pozwolę sobie przytoczyć słowa jednego z użytkowników YT jako trafny komentarz tego poruszającego dokumentu:
"Jest on jak cień, jak krótki błysk z innego świata, z zupełnie innych czasów. Co się z tymi wszystkimi ludźmi stało? Jaki ich spotkał los? Smutne. Niech spoczywają w pokoju"...
http://www.youtube.com/watch?v=2N2t_7XTuw8 _________________ "Żyję we własnym niebie,
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 5:35 pm Temat postu: |
|
|
A to ci niespodzianka- zachował się film w kolorze, przez zaskoczenie barwami tamtego świata nawet nie zdążył się człowiek zasmucić mając wiedzę o tragedii która nastąpiła wkrótce. Komu to wszystko przeszkadzało się pytam i gdzie jest te źródło nienawiści, którą się spotyka do dziś nijak pojąć. Widać mimo koloru biedę, ale widać tez i radość istnienia, i widać, iż miasto żyło tętniąc na ulicach, ech szkoda tamtych czasów i form bezpowrotnie przez XX- wiecznych Hunów zniszczonych. Zawsze na styku dwóch kultur rodziły się nowe idee, jak np. na pograniczach - zawsze było ciekawsze życie niż w marazmie monolitycznego centrum. Zgodzisz się Olgo? |
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 5:43 am Temat postu: |
|
|
bramcio napisał: | Zawsze na styku dwóch kultur rodziły się nowe idee, jak np. na pograniczach - zawsze było ciekawsze życie niż w marazmie monolitycznego centrum. Zgodzisz się Olgo? |
W tym konkretnym przypadku zgodzę się bez zastrzeżeń. A w ramach dodatkowych ilustracji tego "ciekawszego życia" zamieszczam kilka zdjęć z przepięknego albumu Konrada Nawrockiego zatytułowanego "W Kazimierzu nad Wisłą"*
Fragment fotografii Ady Janczewskiej "Targ na Rynku w Kazimierzu" (ok.1922-1923):
Benedykt Jerzy Dorys "Jarmark IV" (1931-1932):
*więcej o tej niezwykłej publikacji w temacie: "O Kazimierzu i związanych z nim ludziach" _________________ "Żyję we własnym niebie,
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 5:48 am Temat postu: |
|
|
Benedykt Jerzy Dorys "Rozmowy I - Rozmowa z tate" (1931-1932; ulica Lubelska):
Benedykt Jerzy Dorys "Dzieci IV" (1931-1932; przed sklepem Korenberga na Rynku, gdzie dziś znajduje się Galeria Letnia):
 _________________ "Żyję we własnym niebie,
|
Powrót do góry |
|

Dołączył: 27 Cze 2007 Posty: 897 Skąd: kraina wyżyn i lessowych wąwozów
|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 10:49 am Temat postu: |
|
|
Olgo znowu nas zaskakujesz swoją pasją szperacza.Fakt ,kto szuka ten znajdzie, ależ jakie to perełki.Szczególnie wzruszające są te z dziećmi,bosonogie, w koszulinie. Poruszyłaś jakiś nerw, klapkę pamięci.Przypomniał mi moje dzieciństwo i moje chodzenie boso i nie dlatego że nie miałam butów tylko dlatego że boso bylo tak swobodnie, to byla jakaś wolność. W okresie mojego dzieciństwa pojawil się ruch "dzieci kwiatów" i dziewczyny dorosłe spacerowały uliczkami boso i odrzuciły też inną krępującą część odzieży.Inne wspomnienie to wspomnienie wiejskich dzieci bosych, bawiących się w kurzu wiejskiej drogi , niestety brudne i niesamowicie umorusane ale szczęśliwe.To szczęście to szczęście beztroskich szczenięcych lat i nie trzeba mu dobrobytu tylko odrobinę rodzicielskiej miłości i troski. _________________ ciekawska ale czy wścibska..zdecydowanie nie!!! |
|
Powrót do góry |
|

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 3:58 pm Temat postu: |
|
|
I dodam przyziemnie, że takie dzieci biegające na bosaka i usmarkane po pas nigdy potem nie miewały alergii! A te chodowane w cieplarnianych warunkach- na wszystko. |
|
Powrót do góry |
|
|
|