kazimierz dolny forum dyskusyjneForum kazimierskie forum turystyczneForum turystyczne Czat kazimierz dolny, fotografieFoto Kamery Anonse Rozkłady
 
ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Rejestracja
Rejestracja
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum Kazimierz Dolny - forum dyskusyjne Strona Główna » Atrakcje turystyczne w Kazimierzu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
KOGUT Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ludeczka
obserwator


Dołączył: 12 Wrz 2005
Posty: 1

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 3:22 pm    Temat postu: KOGUT Odpowiedz z cytatem

Interesuje mnie dlaczego w Kazimierzu tak wszechobecny jest kogut, z czym to jest związane? czy istnieją jakieś legendy na ten temat ? od kiedy symbol koguta jest wykorzystywany w Kazimierzu?
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy zechcą podzielić się ze mną swoją wiedząl.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ała
Kanclerz Koronny


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 673
Skąd: Łódź

PostWysłany: Wto Wrz 13, 2005 1:15 pm    Temat postu: re: jak to z kogutem bywało Odpowiedz z cytatem

Historia kogutów w czasach niedawnych stała się przedmiotem sądowej sprawy, w której ich genealogię wyprowadzano. Niestety, przed sądem nie o symbolach się mówi, tylko o dowodach, więc to dlaczego kogut stał się kogutem i dlaczego w Kazimierzu, w mrokach histori ginie.
Oto co mówiły strony w obliczu Wysokiego Sądu:

Według – Stanisława Pieklika koguty w Kazimierzu były wypiekane od dawna, bardzo prawdopodobne, że to jeszcze przedwojenna tradycja. Szalom Asz w opublikowanym niedawno „Miasteczku” z 1910 r. wspomina o takich wypiekach produkowanych zapewne dla letników. Po wojnie nastąpiła przerwa aż do ponownego pojawienia się turystów w Kazimierzu. Piekarnia „Zgoda” na pewno piekła koguty już latach 50 – tych. W latach 70 – tych wypiekał je Mieczysław Rokita w swojej piekarni na Lubelskiej.
- Udało się nam dotrzeć do materiałów potwierdzających ten fakt. – mówi Stanisław Pieklik – To album „Mój Kazimierz”, gdzie autor Edward Hartwig ukazuje na jednym ze zdjęć robionym w połowie lat 70-tych ulicę Lubelską z szyldem „”Pieczywo. Koguty. M. Rokita”

Inny dokument to artykuł w „Gospodyni” z 1977 r. „W Kazimierzu koguty pieją w samo południe”. Jego autor A. Wiernicki pisze: „Kogutki są nie tylko piękne, ale bardzo smaczne. Pani Irena ma sporo kłopotu układając długą listę chętnych do nabycia tych delicji. Niestety, pp. Rokitowie mogą ich upiec tylko 100 sztuk dziennie, a chętnych jest dużo więcej.”

Stanisław Pieklik zgromadził również jako dowody w sprawie oświadczenia kilku kazimierzaków, w tym i byłych piekarzy, że koguty pojawiły się w miasteczku na długo przed przybyciem tutaj pana Sarzyńskiego. Tak samo jak orły, raki czy bazyliszki.

Inaczej historię kogutów przestawiał Cezary Sarzyński:
Cezary Sarzyński, mówiąc o historii koguta, nawiązuje do rodzinnej tradycji. Jego ojciec wypiekał takie pieczywo jeszcze w Motyczu, a potem w Jedlinie. Wzór koguta zaczerpnął z lubelskiej wieży trynitarskiej.
- Pamiętam, jak koguty nosiłem do szkoły jako drugie śniadanie – wspomina pan Sarzyński.
Kiedy w 1977 r. Sarzyńscy kupili piekarnię na Nadrzecznej, kontynuowali rodzinną tradycję. Wtedy nikt w Kazimierzu nie wypiekał kogutów.
- W latach 60-tych były koguty w Kazimierzu, ale żywe i Tomczykowej świnie biegały po rynku – żartuje Stanisław Włodek, jeden z byłych kazimierskich piekarzy. – „Zgoda” też do 89 r. nie piekła kogutów. Pamiętam tylko jeden taki wypiek, kiedy pan Siemiński pokazał nam, jak się robi koguta z ciasta. Upiekliśmy wtedy trochę i zanieśliśmy do domów pokazać. W okolicy też kogutów się nie piekło – ani u Stanisławskiego w Wilkowie, ani w Nałęczowie, ani w Opolu – dodaje.

Cezary Sarzyński zrezygnował z zawodu inżyniera i przyjął piekarnię ojca Rodzinnemu przedsiębiorstwu nadał nowoczesny kształt. Postawił na jakość i reklamę. W środowisku kazimierskim pokazał swoje wyroby z ciasta w 1985 r. na wystawie w Domu Kultury. Na zdjęciach z kroniki piekarni widać licznie zgromadzoną na otwarciu wystawy publiczność. Obaj bracia Krzysztof i Cezary Sarzyńscy uśmiechają się zadowoleni, zwłaszcza że zyskali uznanie i u miejscowej społeczności. Poprzedni właściciel piekarni na Nadrzecznej pan Klemens Hemperek gratulował im sukcesu. Dwa lata wcześniej o znanej piekarni braci Sarzyńskich mówiła Polska Kronika Filmowa, pokazując wypiek kazimierskich kogutów.

skrót z:
http://www.kazimierzdolny.pl/?more=341
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ifa
baron dyskusji


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 183
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Wrz 13, 2005 1:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja dodam od siebie jedyną legendę na jaką natknęłam się w jednym z przewodników związaną z kogutem. Otóż, podobno jeszcze w czasach pogańskich na terenie Kazimierza istniało cmentarzysko ze skalną rozpadliną, do której okoliczna ludność wrzucała demonowi w ofierze czarnego koguta.
Czy ktoś zna jeszcze inne legendy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
J23
baron dyskusji


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 173
Skąd: Kazimierz Dolny

PostWysłany: Wto Wrz 13, 2005 9:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ała , Ty nie pisz historii Koguta, tylko opisz legendę związaną z Kogutem!!! O tym co pisałeś wszyscy wiemy, ale nie wszyscy znają legendę związaną z kurakiem. Piszesz dużo więc może w tym temacie też coś napiszesz. Pozdrawiam .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ała
Kanclerz Koronny


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 673
Skąd: Łódź

PostWysłany: Wto Wrz 13, 2005 10:25 pm    Temat postu: re: Odpowiedz z cytatem

Pytają od kiedy jest wykorzystywany, to piszę Wink
_______________________________________________________________________
My nie umiemy opowiadać bajek, u nas zawsze kogut, to kogut.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Liko
baron dyskusji


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 230
Skąd: Galway, Ireland

PostWysłany: Pią Lis 04, 2005 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

offtopic: wypieki Pana Sarzyńskiego niestety stają się coraz bardziej komercyjne ale coraz mniej smaczne, wiec o tej jakości mozna by dyskutowac....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ała
Kanclerz Koronny


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 673
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią Lis 04, 2005 3:55 pm    Temat postu: re: Odpowiedz z cytatem

Mi tam smakują... Zwłaszcza jak po powietrzu sobie pochodzę Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szarik
Kanclerz Koronny


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 451
Skąd: z kazimierza

PostWysłany: Sob Lis 05, 2005 12:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam podobne zdanie. Ponieważ walka o patent na koguta została rozstrzygnięta, a WINNER IS STANISŁAW PIEKLIK and CO (czytaj wolność lepienia ptaka przez każdego) to dajmy sobie spokój z dowalaniem panu Sarzyńskiemu (że pieczywo z polepszaczami, że komercja itd) Oczywiście, że każdy może mieć swoje zdanie i jak to mawiał mój koleżka z Bródna: "jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki", lecz ja najbardziej lubię pieczywo od Sarzyńskiego.

A, zapomniałbym - za każdym razem gdy moi kazimierscy przyjaciele jedzą u mnie w domu pieczywo mówią: o jakie dobre! Ze Zgody? Dziwią się że od Sarzyńskiego, bo w miasteczku po prostu się go nie lubi, ale nie rozumiem co to ma do jakości pieczywa?

Dlaczego się go nie lubi? Chyba za dobrze mu idzie biznes.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Liko
baron dyskusji


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 230
Skąd: Galway, Ireland

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szarik przesadzasz... Ja nie mam nic do Sarzyńskiego, a wręcz przeciwnie: bardzo go lubie bo jest sympatyczny Smile Ale niestety wypieki, porównując do tych jakie były tam jeszcze 5-10 lat temu staja sie drozsze i mniej w nich dodatków typu ser czy rodzynki.... Neutral
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
KRUK
baron dyskusji


Dołączył: 10 Sie 2005
Posty: 155
Skąd: Kazimierz Dolny Warszawa

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 2:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zgadza sie,
jakosc drozdzowek spada,
mniej sera mniej rodzynek- typowe sklepowe zarlo
no niestety takze moje ulubione jagodzianki juz nie sa takie wypasne..
ale sarzynski oprocz tego ze "w kazimierzu sie go nie lubi" - fakt 60% zazdrosci 40% plotek...
ma on jednak w swojej piekarni specjał pt"chleb razowy ze sliwka i orzechami" polecam...
_________________
KRUK
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BAART
Kanclerz Koronny


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 322
Skąd: Kazimierz, Dębki, Zakopane, Warszawa

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 2:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

razowy ze śliwką i orzechami jest pyszny
polecam również żytni - jak kupisz świeży to trzyma się ze dwa tygodnie
_________________
| Il boit pour oublier qu'il vit
Il dort pour oublier qu'il boit
C'est un bien triste
Un bien triste sort
|
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Liko
baron dyskusji


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 230
Skąd: Galway, Ireland

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 3:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No śliwkowy jest "the best" Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ała
Kanclerz Koronny


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 673
Skąd: Łódź

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 6:40 pm    Temat postu: re: Odpowiedz z cytatem

Sernik Sarzyńskiego jest wyśmienity. Przełamałem dzieki niemu moje obrzydzenie do serników (bo cały Monopol brał sernik, to ja teżRazz) . W każdym razie jak dla mnie był za duży: zjadłem o 2 zł mniej niż zapłaciłem:DVery Happy

Cebularz: jak dla mnie też dobry, niespotykany w środkowej Polsce.

Bigos w chlebie - hmmm zupełnie inny niż z Łodzi (czyli ten z kongresówki zwany Staropolskim). Ale łódzki lepszy. Lubelski jak dla mnie za słodki.
(ps. wielki żal mam do Unii Europejskiej, że zakazuje leżakowania bigosów trzy dni - a przecież wiadomo, że wtedy najlepszy, ale to już inna sprawa.)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rafal_B
nieśmiały dyskutant


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 5
Skąd: Piaski k/Gostynia

PostWysłany: Czw Lis 10, 2005 12:28 am    Temat postu: Re: Kogut... i nie tylko... Odpowiedz z cytatem

Dobra, to zdradźcie jeszcze człowiekowi wychowanemu na wielkopolskiej kuchni parę informacji, tak abym będąc na Sylwestra w Kazimierzu, mógł skosztować tego i owego, głównie tego co najlepsze. Kogut, wiem, znam, próbowałem. Chleb razowy ze śliwką i orzechami potrafię sobie wyobrazić, na pewno spróbuję, podobnie jak i sernika. Ale na Boga, co to takiego ten "cebularz"? A na bigos w chlebie to trzeba iść do piekarni, czy do restauracji? Żur w chlebie - owszem, znam - ale to raczej w restauracji niż w piekarni... Może jeszcze jakieś sugestie, co by tu spałaszować smacznego a nie spotykanego w zachodniej Polsce? Inaczej - o czym w Kazimierzu zrobiłby program Robert Makłowicz?
_________________
Rafał B.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
fotone
Site Admin


Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 49
Skąd: Kazimierz Dolny

PostWysłany: Czw Lis 10, 2005 11:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przed panem Sarzynskim koguty w kazimierzu piekl wraz z Panem Rokita i Sieminskim MÓJ PRADZIADEK....wiec niech legendy pozostana legendami a ja mam ten komfort ze WIEM Twisted Evil Twisted Evil
_________________
www.birma.weebly.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kazimierz Dolny - forum dyskusyjne Strona Główna » Atrakcje turystyczne w Kazimierzu Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Usługodawcą serwisu jest Nocowanie.pl Extramedia Sp. z o.o. Sp. k.





mapa kazimierz dolny, mapa zakopane, sylwester, Kazimierz Dolny | Tylicz | katalog stron | szkoła sportowa | słowacja | chorwacja | mapa nałęczów | spa nałęczów
Warto zobaczyć

NOCLEGI
Polska, Słowacja, Czechy, Austria, Chorwacja...
www.nocowanie.pl
NAŁĘCZÓW
noclegi, resturacje, spa, uzdrowiska...
www.naleczow.com